• fr
  • Epicuria Architectes
    Le Plessis-Robinson (92)

    School group François Peatrick

    In harmony with the aesthetics of the city, we chose a writing close to that of Franck Llyod Wright, in all horizontality, for the reconstruction of this central public building in the restructuring of the neighborhood.

    Built in 1966, the François Peatrik school group is now obsolete and needs to be rebuilt. This operation is an opportunity to redevelop the ground of setting up that is landlocked on the heart of the islet. The plot has a strong slope but it is spacious and it offers a quality plant heritage. It makes it possible to propose the implementation of an ambitious programme consisting of public buildings and housing, each of which will find its place in a coherent urban composition.

    The buildings of the school complex are located in «L», along the François Peatrik road and along the new public square. This arrangement makes it possible to strongly mark the entrance of elementary schools and to affirm the public character of the equipment. This arrangement also makes it possible to clear a generous heart of islet to benefit from large safe recreational spaces while enjoying the views and perspectives on the surrounding urban landscape.


    The massing, the ornamental elements and the choice of materials contribute to the integration of the building in this district. The size of the building easily fits between existing and future constructions. The facades on the street are made of dry stones in base and white concrete for the building body. The attic is marked back and underlined by the spills of the zinc covers.

    The school complexs courtyard facades, facing south, are largely glazed but protected by spills. These form light tablets that allow to protect from the sun in the summer while enjoying the solar contributions in the winter. The House of Associations is treated as a contemporary pavilion of Japanese inspiration that harmonizes with the architecture of the school group. The exterior wood panels are protected by a galvanized steel structure that supports opalescent glass elements that filter the light inside the building.

    Read more Read less
    Operation
    2018 – Re-building on site of a 9 class kindergarten, a 15 elementary class, a school canton with production kitchen, two recreation center, a gymnasium, an association’s house et a nursery
    Surface
    6 367 m2
    Budget
    20 M€HT
    Achievement
    Winner in 2018 – In progress, operation with phasing
    Project management
    City of Plessis-Robinson
    Architects
    Epicuria Architectes, mandataire / AAM, associé
    Consultants
    INCET
    Enterprise
    In separate parts
    Environnemental profile
    HQE approach without certification objective
    Load more photos

    Similar projects

    Elementary schools Paul Langevin
    Noisy-le-Sec (93)

    More info

    Paul Langevin school group
    Fontenay-sous-Bois (94)

    More info

    Array ( [0] => 64 )